top of page

Tenk på dette når du skal kjøpe kunst!

Oppdatert: 20. des. 2023


Det er flere ting å vurdere når man investerer i kunstverk. Først og fremst er det viktig å tenke på hva kunsten betyr for deg personlig. Hvordan resonnerer den med følelsene dine? Hvilken historie eller budskap formidler den? Kunst kan være en måte å uttrykke identitet, inspirasjon eller til og med refleksjon over livets spørsmål.

Når du kjøper kunst, kan du også vurdere kunstnerens bakgrunn og stil. Er det noe spesielt ved deres arbeid som tiltrekker deg? Hvilken teknikk bruker de, og hvordan påvirker det verkets estetikk og følelse? Noen foretrekker abstrakte verk, slik som Jan Kjetil Bjørheim skaper, som åpner for tolkning, mens andre liker detaljerte eller realistiske bilder, nermere Elizabeth Croft sine collager.

En annen viktig faktor er plassen der kunsten vil henge. Hvordan vil kunstverket harmonisere med omgivelsene? Det er avgjørende å tenke på størrelse, fargepalett og stemning i rommet der det skal plasseres.

Og til slutt, men ikke minst, budsjettet. Kunstverk kan variere sterkt i pris, så det er viktig å finne noe som ikke bare appellerer til deg, men også passer innenfor din økonomiske ramme.

Kunst kjøpes sjelden på impuls alene; det er ofte en personlig reise som involverer følelser, intellekt og estetikk. Å ta seg tid til å reflektere over disse aspektene kan virkelig berike opplevelsen av å eie et kunstverk.


Her er ti tips som kan veilede deg når du utforsker kunstverk:

  1. Utforsk og Lær: Ta deg tid til å utforske ulike kunstverk og kunstnere. Besøk gallerier, kunstutstillinger og kunstmarkeder. Jo mer du ser, jo bedre forstår du din egen smak og preferanser.

  2. Forstå din smak: Identifiser hvilke stiler, teknikker eller temaer som tiltrekker deg mest. Dette vil hjelpe deg med å fokusere søket ditt og gjøre det mer givende.

  3. Forskningsarbeid: Når du finner en kunstner eller et verk du liker, undersøk mer om dem. Se på tidligere verk, les om kunstnerens visjon og bakgrunn. Forståelsen av kunstnerens historie kan gi ekstra dybde til kunstverket.

  4. Sett et budsjett: Bestem et realistisk budsjett før du begynner å lete. Kunstverk kan variere sterkt i pris, så å ha et budsjett i tankene kan hjelpe deg å begrense valgene.

  5. Kjøp fra anerkjente kilder: Velg pålitelige gallerier, kunstutsalg eller anerkjente nettplattformer når du kjøper kunst. Dette sikrer ofte kvaliteten og autentisiteten til kunstverket.

  6. Be om råd: Ikke nøl med å snakke med kuratorer, kunsthandlere eller erfarne kunstvenner. Deres råd og perspektiver kan være svært verdifulle når du vurderer et kjøp.

  7. Vurder plassen: Tenk på hvor kunstverket skal henge. Størrelse, farge og stemning bør harmonisere med rommet det skal plasseres i.  1. Spør om sertifikater og dokumentasjon: Et ekte kunstverk bør komme med dokumentasjon som bekrefter autentisiteten. Sertifikater, signaturer og historikk er viktige for å bevise ektheten.

  2. Følg hjertet ditt: Til slutt, la følelsene veilede valget ditt. Kunst er personlig, så velg noe som virkelig appellerer til deg og som du føler en forbindelse med.

  3. Tenk på investering: Mens du hovedsakelig bør kjøpe kunst fordi du elsker det, kan det også være verdt å vurdere kunstverkets potensielle verdiøkning over tid. Noen kunstverk kan øke i verdi, men dette er ikke alltid tilfelle og bør ikke være hovedfokuset for kjøpet ditt.

Lykke til

12 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page