top of page

Tenker du at kunstnere er annerledes, lidenskapelige, eksentriske individer? Hvor kommer dette fra?

"La Bohème" er en opera skrevet av Giacomo Puccini, basert på Henri Murger's bok "Scènes de la vie de bohème." Mange mener dette er starten på kunstnermyten. Denne operaen har hatt en betydelig innvirkning på kunstnermyten og kunstnerens fremstilling i kunst og populærkultur.


woman singing opera
La Bohème om kunstnermyten

"La Bohème" skapte en romantisk og idealisert fremstilling av kunstnerlivet: Kunstnere som lever i et fattig, men lidenskapelig og kreativt miljø i Paris på 1800-tallet. Mange mener at den har bidratt til å forme den romantiske oppfatningen av kunstnere. Dette aspektet av kunstnermyten har blitt forankret i populærkulturen og jeg tror den er fortsatt relevant i dag.

Handlingen i "La Bohème" dreier seg også om kjærlighetshistoriene mellom kunstnerne. Dette har bidratt til å forsterke oppfatningen av kunstnere som følsomme og lidenskapelige mennesker som ofte finner inspirasjon i romantiske forhold. Denne ideen har blitt en sentral del av kunstnermyten, og vi ser den gjentatt i kunst, litteratur og film.

Operaen viser også kunstnerne som lever i økonomisk usikkerhet, ofte i dårlige økonomiske forhold. Denne delen har også vært viktig i å forme kunstnerens image.

Kunst som en form for frihet: "La Bohème" understreker kunstnerens behov for å uttrykke seg og følge sitt hjerte og sin kreativitet, et eget kall til uavhengighet av samfunnets forventninger.


woman singing on stage in blue light
artist myth female singer

Dersom "La Bohème" endret kunstnermyten ved å skape en romantisk og idealisert fremstilling av kunstnerlivet. Og at den har påvirket vår oppfatning av kunstnere som lidenskapelige, selvrealiserende individer som ofrer komfort, helse og økonomisk stabilitet for kunstens skyld.

Må det være slik?


Førsteamanuensis Terje Borgersen hevder at kunstner-myter gir vanlige mennesker noe å identifisere seg med, og kunstnere kan selv skape disse mytene for å bli kjent i mediene. Medier spiller en stor rolle i å fremme kunstnere ved å fokusere på deres eksentrisiteten og spesielle personligheter.

Hva tror dere? Er kunstnermyten på vei ut?2 commentaires


Agnes Btffn
Agnes Btffn
13 janv.

hei Jan Kjetil, Det er spørs om ikke kunstnere som har gått i en godt etablering fase ikke har mistet noe av kraften og galskapen som fikk dem i utgangspunkt til å sette seg i bevegelse på kunst-raketten !!! Det er også en kunst å holde ballanse... som for alle andre mennesker for øvrig. Bare at kunst-raketten gir den ekstra energi som kunstneren trenger for å få et større overblikk.... Den kunstneriske kraften løfter kunstnerne opp fra hverdagen med alle konsekvenser det medfører. et godt nytt år of en fin ny sol-runde må dere få ! Agnes BT


J'aime
En réponse à

Spennende skulptur!


Hei Agnes,

Så fint, ja det er jo for de fleste vanskelig å holde liv i nysgjerrigheten, og tenke nye og annerledes tanker eller belyse områder som man i sin vante gang går glipp av eller unngår. I dag virker det som at konsekvensene av å mene noe på tvers av den aksepterte sannhet nesten er farlig. At vi har behov for flere farger innenfor meninger, å bli mer bevisst kildene som har skapt disse meningene i oss, det er jo så lett å være for eller imot noe.

Takk for at du bidrar Agnes, snø, sol og godt nytt år!!

Hilsen Kjetil

J'aime
bottom of page