top of page

Tenker du at kunstnere er annerledes, lidenskapelige, eksentriske individer? Hvor kommer dette fra?

"La Bohème" er en opera skrevet av Giacomo Puccini, basert på Henri Murger's bok "Scènes de la vie de bohème." Mange mener dette er starten på kunstnermyten. Denne operaen har hatt en betydelig innvirkning på kunstnermyten og kunstnerens fremstilling i kunst og populærkultur.


woman singing opera
La Bohème om kunstnermyten

"La Bohème" skapte en romantisk og idealisert fremstilling av kunstnerlivet: Kunstnere som lever i et fattig, men lidenskapelig og kreativt miljø i Paris på 1800-tallet. Mange mener at den har bidratt til å forme den romantiske oppfatningen av kunstnere. Dette aspektet av kunstnermyten har blitt forankret i populærkulturen og jeg tror den er fortsatt relevant i dag.

Handlingen i "La Bohème" dreier seg også om kjærlighetshistoriene mellom kunstnerne. Dette har bidratt til å forsterke oppfatningen av kunstnere som følsomme og lidenskapelige mennesker som ofte finner inspirasjon i romantiske forhold. Denne ideen har blitt en sentral del av kunstnermyten, og vi ser den gjentatt i kunst, litteratur og film.

Operaen viser også kunstnerne som lever i økonomisk usikkerhet, ofte i dårlige økonomiske forhold. Denne delen har også vært viktig i å forme kunstnerens image.

Kunst som en form for frihet: "La Bohème" understreker kunstnerens behov for å uttrykke seg og følge sitt hjerte og sin kreativitet, et eget kall til uavhengighet av samfunnets forventninger.


woman singing on stage in blue light
artist myth female singer

Dersom "La Bohème" endret kunstnermyten ved å skape en romantisk og idealisert fremstilling av kunstnerlivet. Og at den har påvirket vår oppfatning av kunstnere som lidenskapelige, selvrealiserende individer som ofrer komfort, helse og økonomisk stabilitet for kunstens skyld.

Må det være slik?


Førsteamanuensis Terje Borgersen hevder at kunstner-myter gir vanlige mennesker noe å identifisere seg med, og kunstnere kan selv skape disse mytene for å bli kjent i mediene. Medier spiller en stor rolle i å fremme kunstnere ved å fokusere på deres eksentrisiteten og spesielle personligheter.

Hva tror dere? Er kunstnermyten på vei ut?bottom of page